2008. szeptember 7., vasárnap

Retró dolgok (Kaják, italok, egyéb cuccok stb....) nosztalgia, retro, visszaemlékezés III.


A Retro kaják ill. régi dolgok felelevenítésének folytatása:

(Katt a képekre a nagyobb méretért)

Egyéb retro cuccok, múltidézők, emlékkavaró dolgok:

Bolti darálók (nagyon nagyok voltak, a jó öreg orosz darálók. Szinte minden boltban voltak. Baromi hangosak voltak, de nem romlottak el soha, és rendesen megőrölték a kávét. Mindig amikor vettünk kávét, ott helyben meg is őröltük, és vittük haza. A friss pörkölt és őrölt kávé az egész boltot bejárta, még a bolton kívül is finom illatok terjengtek.... Később nagy durranás volt az őrölt kávé, amit meg lehetett venni, compact csomagolásban, és megfizethető áron....):



Habpatronok, szifonok (ilyen is mindig kellett hogy legyen otthon, mert a szóda alap volt. Nyáron a szörpöt néha nem vízzel, hanem szódával tettük változatosabbá. Persze a fröccshöz is jól jött... a Tejszínhabhoz meg a habpatron... hát, ünnep volt, amikor olyan is volt. De önmagában is nyomtuk a szánkba, pedig alig lehetett tartani azt a rohadt nehéz üveget...):



Impulse (de menő volt!!! Az Incognito volt a favorit, és a legmenőbb. Ma is lehet kapni, ugyanaz a csomagolás, ugyanaz az illat, némely 100as boltban fedeztem fel elsősorban, de NET-en is lehet rendelni):



Technokol ragasztó (de jó volt a szaga. Mindig szipuztunk, ha használtuk. Nagyon tré volt, és nagyon jó. Sokszor egy dobozzal elhasználtunk, pl. olyan baromságokra, hogy a kezünket bekentük a ragasztóval. Hamar meg is száradt, és rétegekben lehámoztuk magunkról. Jól el lehetett vele foglalni magunkat. :-) Micsoda klassz élmények voltak, pedig elég csóró program, de elvoltunk):



Cigik (Kossuth, Munkás, Symphonia). A Kossuth idéz nálam múltat, mert időnként olyat vettünk, amikor egy kedves rokonhoz mentünk vendégségbe. Vettünk 1-2 tucattal, és vittük ajándékba (mivel ez volt a legnagyobb öröm az ajándékozottnak, és az örömszerzés volt az alapcél.):



Crepto mánia
:-) A jól bevált Crepto WC-papír:



Fény-szöv zacsi:



Régi jó Vaníliás cukor és Sütőpor zacskó:



Hintőporok Baba, Gabi, Kamillás; Bip öblítő; régi háztartási cuccok melyek nem hiányozhattak (fertőtlenítő por, hyppo, kádfény, Flóraszept, háztartási keményítő, ultra, a jól bevált mosószappan...):




Egyéb Baba, Gabi és Caola termékek, samponok, szappan, 8x4 dezodorok... stb (a habfürdő nagyon jó volt, nagyon szerettem. Fincsi illata volt.), Bip, Biopon, Tomi, Fabulon, a jól bevált WU2, és az első "igazi komoly" tus- és habfürdőm: Camay....:



A régi cseszlovák radír. Mindenkinek volt ilyenje. Elkente rendesen a grafitot, vagy szétszaggatta a papírt. Meg kellett tanulni a trükkjét rendesen. Bár tökéletesen csak azoknál radírozott, akik halványan írtak (márpedig Én rányomtam erősen a firkám a papírra, és ez ma is így van...):



Diavetítő: szintén nagy szám volt, de alapvetően csak néhány családban volt (ismeretségi körünkben). Diákkal és diavetítővel én pl. konkrétan akkor "találkoztam", amikor általános iskolában a könyvtárban tartottak nekünk kiselőadásokat. Pl. irodalom órán néhány író, költő életének bemutatása (mert képekkel illusztrálva mindenkit jobban lekötött a sok dögunalmas "nemzet és világ büszkesége", életük, zseniális tevékenységük, és amit a világra hagytak....), de töri órán is néha jobb volt diázni. "Sima vetítés" is volt a könyvtárban, bár néhány évente csak egyszer (pl. volt egy film Sztálin életéről, vagy Hitlerről, ill. különféle dokumentumfilmek háborúkról vagy az aktuális anyaghoz kapcsolódó témáról, ha volt olyan film. De valóban csak néhány évente egy ilyen alkalom volt.... Mit ne mondjak, jobb volt, mint a megszokott "hagyományos" órák.) A "könyvtáros néni" nevére már nem emlékszem; talán Klári néni volt. Imádtam a hangját, és ő is nagyon szimpatikus volt. Nagyon szerette, amit csinált, jó volt látni, hogy a "helyén van".....:



Rapülők és Geszti Péter (élénken emlékszem egy buszos osztálykirándulásra, amikor nyár volt meleg volt, és a Rapülők első kazettája volt már hetek vagy talán hónapok óta nagy szám. Mindenki azt hallgatta, betéve tudtuk az összes számot. Egyik gyerek hozott magnót, és a Rapülők kazettáját. Azt hallgattuk a buszon egy ideig. Juj, de menő volt. Majdnem mindenki kikönyörögte a kazettát.... jó kis időszak volt az is.):



OTP-s Zsebnaptár a 80-as évekből. Erre erősen emlékszem, sokáig megvolt:



"Alapkönyvek" ezek mindenkinek megvoltak általában:



A jó öreg Gelka. Ez volt a jól bevált szervíz. Mennyi (negatív) élmény. Videoton televíziónkat lecseréltük egy 72cm-s színes, távirányítós tévére. Nagy szám volt, és bizony ez már a 90-es évek eleje volt. Rosszat fogtunk ki erősen. Állandóan elromlott. Rendre lerobbant 2évenete néha évente. És 3-4 hónapot kellett várni a szerelésnél..... Borzalmas volt. Egyszer egy egész nyár úgy telt el, hogy tv nélkül tengtünk-lengtünk..... Borzalmas volt....



Hús hirdetés (az a kakasnak kinéző nyitott csőrű tyúkocska sokáig "logó" volt); főleg henteseknél volt kitéve éveken át....; hús árlista, régi étolaj és margarin, valamint hű társunk a disznózsír avagy sertészsír:



Boltok (Csemege Julius Meinl, hogy eltűnt az is.... Bosnyák téri piac: néha itt vettünk tyúkokat, vagyis jércéket, ill. kiscsirkéket, és abból lett ugye a tyúk :-) néha máshova mentünk. 2-3 évente vettünk 30-40db csirkét, és megtöltöttük a baromfiudvart a "friss hússal".... Emlékszem péntek volt a fő piacolós nap. Persze mikor hogy, de volt egy időszak, amikor a főfő a péntek volt. Vásárcsarnok, csarnok, avagy piac. Ha nem voltam suliban, én is mentem.... Nyáron még árultunk is gyümölcsöt, ami a kertben megtermett. Nem sokat, de nagy szernvedés volt nekem. Dobáltam magam, mint állat. Később Kereskedelmi sulit végeztem, de még mindig dobálom magam a kereskedelmi szakmától.... fura... :-) Na, tehát a XV. kerületi piac volt a "törzshelyünk" minden szempontból. És néha eltévelyedtünk a Bosnyákra.... Hogy megváltozott minden...):



Csemege logó; a jó öreg Sugár (Sugár, Corvin, Centrum, Skála; nagyon menő volt) Lehetett venni Skála kópét. Én is kaptam. Imádtam! Az Újpesti áruház pedig... Még mindig megvan az a márkás walkman, amit ott kaptam ajándékba. Soha ki nem dobnám.:



Ápisz, Azúr: Csak az Ápisz volt. Tanévkezdés előtt látogatás az Ápiszba, és a megfelelő "csomag" kérése. Elsős, másodikos.... csomagok. Mellé néhány dolog, ami nem volt az előre összeállított alapcsomagban. Az Ápiszban mindig olyan finom illat volt. Az az illat egyedi volt, és mindig a sulira emlékeztetett. Az Azúr-ba viszont nem sokat jártunk. A vegyi- és háztartási árukat inkább máshonnan szereztük be (ahol olcsóbb), de időnként betértünk, mert mégiscsak sok klassz dolog van egy helyen, és lehet(ett) nézelődni....:



Vidámpark, majális, gyereknap, Gundel, Állatkert, Cirkusz, Búcsú, utcabál.... (Majális és gyereknap. sörözgetések, dohányzás, virslizés, igazi életérzés, egyedi hangulat mely már visszahozhatatlan....):



A Lottó (Totó-Lottó. "Népbetegség". Nagyszülők, szülők játszottak mindig. Mami nagy nehezen hagyta abba több évtized után /kis rábeszéléssel/. Addig játszani kellett a "bevált" számokat, mert ha mégis azokat húzzák ki, öngyilkos lesz.... "Egy élet telt el", de még 3-as találatunk se volt soha...):



Magyar kártya (ez egy háztartásból sem hiányozhatott. Milyen nagyszerűeket játszottunk. Természetesen a Pajkos Peti, Fekete Péter, meg egyéb állatos és ki tudja milyen kártyásk is alapdolgok voltak, valamint a Francia kártya, de a Magyar kártya az főalap volt mindig is: zsírozás, ulti, színre színt....); Domino, Bűvöskocka vagy Rubik (ezek sem hiányozhattak otthonról. A Rubik egyszerűen megoldhatatlan volt számomra. A türelmem elfogyott, hát leszedegettem az odaragasztott színeket, és a megfelelő helyre tettem. Ezzel megcsináltam sikeresen....); és a Sakk; szivárványspirál, vagy csodaspirál, lépcsőnjáró, avagy bolondrugó; Moncsicsi korszak; és ezer és egy játék: építőkocka, legó, Barbie ("a Matteltől"); Cindy (millió és egy játék: jojó, búgócsiga, hullahopp karika, napköziben Marokkó, gombfocizás, csocsó, billiárd, vagy inkábba billiárd "kicsi" változata, gomba volt az asztalon és az nem dőlhetett el, de nem jut eszembe a játék neve...., kint labdajátékok a napköziben: foci, tengó, fallabda, pingpong, tollasozás, "mini" tenisz, bunkerozás, bandázás, lógás-csavargás, kidobós /partizánkodás/, fogócska, adj király katonát, dekázás, cselezés stb...)... később Tetrisz, Nintendó (Gameboy; SzuperMario; emlékszem 10.000Ft-ba került a Gameboy. Csak 1 embernek lett az osztályban. Behozta, és néha mi is játszhattunk vele....), egyéb kvarcjátékok....:




Néhány "alap" társasjáték (Postás, Csonti, Gazdálkodj okosan, Család játéka - vegyes, Malom, Ki nevet a végém, Dáma stb... - Nyomda... :



Emlékezetes TV-műsorok és emberek, melyeket "mi" már soha nem feledünk (pl. Delta, Kudlik Júlia; Antal Imre...), Szeszélyes évszakok, Panoráma, Hofi Géza, Gálvölgyi János, Friderikusz (Show), a drága Körmendi János; Rózsa Gyuri.... Ki mit tud; Kapcsoltam, Amőba; Van benne valami, Zsákbamacska, Szerencsekerék, Barkóba, Mindent vagy semmit, Héder Barna és Palik László Ötödölője (és még millió és egy műsor és személyiség, akik feledhetetlenek, és mindaddig "élnek", míg mi is.)....



A TV-Maci és az Esti Mese (hűséges "társ" volt évekig. A felnőttek ugyanazzal a lelkesedéssel nézték, mint a gyerekek. Hiányát mindenki erősen érezte, és rendkívül megrázó volt a "változás" mindenki számára a tévé macival kapcsolatban is):



*****
Régi Pénzek érmék, "fémpénzek avagy egyre apróbb aprópénzek", papírpénzek, bankók, bankjegyek (A Forint, - Ft - Fillér. Nem is volt olyan rég, és mégis....):

"Aprópénz": 2Fillér, 5Fillér, 10Fillér, 20Fillér, 50Fillér; 1Ft, 2Ft, 5Ft, 10Ft, 20Ft, 50Ft, 100Ft, 200Ft:



Papírpénz ("zöldhasú" és társai): 10Ft, 20Ft, 50Ft, 100Ft, 500Ft, 1000Ft, 5000Ft (200Ft, 500Ft, 1000Ft, 2000Ft, 5000Ft, 10000Ft, 20000Ft):


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A képeket köszönjük a retronom.hu-nak!

MrRetro írta...

és a Nosztalgiaportálnak!